Top 5 idei pentru o friptură perfectă

Friptura este un preparat pe cât de simplu, pe atât de gustos și apreciat. Cu toate că nu este deloc complicat să faci o friptură – este suficient să pui carnea pe grătar, în tigaie sau în cuptor, dacă vrei să obții o friptură perfectă, lucrurile se complică puțin. Însă cu aceste 5 idei surprinzătoare, vei obține o friptură cu gust desăvârșit.

Lasă carnea să se odihnească de 2 ori

Dacă vrei o friptură bine gătită, trebuie să te asiguri că nu gătești carnea rece. Dacă pui pe grătar o bucată de carne rece, aceasta nu se va găti bine la interior, în timp ce la exterior se va rumeni prea tare. De aceea se recomandă să scoți carnea din frigider cu o jumătate de oră înainte de a o prepara termic.

După ce o gătești, mai las-o să se odihnească puțin. Pentru ca sucurile din interiorul fripturii să se distribuie uniform, iar carnea să fie foarte fragedă, trebuie să lași carnea gătită să se odihnească măcar 5-10 minute înainte de a o tăia și servi.

Asezonează carnea ca la carte

Pentru o friptură gustoasă, este extrem de important să asezonezi carnea cu mirodenii. În funcție de preferințe, poți folosi de la sare și piper până la cimbru, usturoi granulat și chilli.

Atunci când timpul îți permite, poți chiar să lași carnea la marinat câteva ore, ideal chiar peste noapte, cu aromele preferate. Important de menționat este că pentru o friptură fragedă poți pune în marinadă și un ingredient acid cum ar fi oțetul sau zeama de lămâie.

Folosește un termometru

Dacă nu ai deja un termometru cu tijă metalică pentru carne, ar trebui să îți achiziționezi unul. Probabil că te gândești că nu ai nevoie de un termometru pentru a frige sau prăji o bucată de carne. Adevărul este că poți pregăti o friptură mediocră fără termometru, însă dacă vrei să ai o friptură cu textura și consistența perfectă, este obligatoriu să ai un asemenea dispozitiv la îndemână.

În general, de teamă să nu rămână carnea negătită, oamenii au tendința de a găti excesiv carnea, iar astfel friptura devine uscată și fadă.

Când temperatura din interiorul bucății de carne ajunge la 150 de grade Celsius este cazul să iei friptura de pe foc. Dacă vrei o friptură rare sau medium-rare, va trebui să faci asta la 125, respectiv 135 de grade Celsius.

Pune friptura în valoare cu un sos pe măsură

Chiar și o friptură gătită perfect va fi întotdeauna mai gustoasă servită alături de un sos potrivit, decât atunci când este servită ca atare.

Sosurile pot fi alese în funcție de preferințele personale, însă cele mai apreciate sunt sosul de ciuperci, de vin roșu, reducția de oțet balsamic și sosul de muștar.

Dacă timpul nu îți permite să prepari un sos, mergi la sigur cu un topping banal, dar extrem de gustos. Este vorba despre unt. Nu trebuie să faci altceva decât să pui o lingură de unt peste friptura abia gătită, iar pe măsură ce acesta se va topi vei observa cum se transformă într-un sos cremos și foarte gustos.

Nu uita să adaugi și o garnitură potrivită

Sosul este important pentru friptură, însă nici garnitura nu trebuie neglijată. Dacă un piure de cartofi nu va face minuni alături de o friptură, o garnitură neașteptată va aduce multe laude fripturii tale.

Iată câteva idei de garnituri care pot fi servite alături de friptură, indiferent de tipul de carne ori de metoda de preparare:
– Piure de cartofi cu usturoi copt;
– Cartofi dulci copți;
– Andive la cuptor;
– Spanac cremos, cu parmezan și smântână;
– Inele de ceapă pane;
– Cartofi franțuzești;
– Legume sotate în unt;
– Sparanghel tras la tigaie cu usturoi;
– Porumb copt;
– Legume pe grătar;
– Piure de mazăre, morcov sau dovleac;
– Cartofi acordeon;
– Frigărui de legume.

Pentru o friptură perfectă nu îți trebuie foarte multe – ai nevoie de o bucată de carne de calitate superioară, de mirodenii, de un cuptor/grătar sau o tigaie bună și de sfaturile de mai sus. Repetiția este mama învățăturii așa că gătește mai des dacă vrei să prepari cea mai gustoasă friptură. Învață din greșeli și încearcă mai multe metode de gătit – iar atunci când nu ești mulțumit de rezultat, mai încearcă o dată!

Idei practice pentru gătit

Du-ți abilitățile de bucătar la nivel de ELITă, cu sfaturi practice desprinse din articolele noastre. De la începător la chef experimentat, cu siguranță vei găsi aici idei utile, numai bune de încercat.