Fasole cu ciolan afumat

Poftim la o mâncare tradițională românească, ce ne încântă în orice anotimp.

Mod de preparare:

Pune fasolea în apă rece cu o seară înainte de a o găti. A doua zi, opărește-o de 2-3 ori și scurge apa, după care pune-o la fiert împreună cu ciolanul afumat, în apă rece. Ia spuma care se formează pe deasupra de câte ori este nevoie.

Încearcă fasolea. Prinde câteva boabe în lingură și suflă ușor înspre acestea. Dacă se cojesc, adaugă zarzavaturile întregi și lasă totul la fiert până când carnea de pe ciolan se decojește, iar fasolea începe să se sfărâme.

Scoate osul de pe ciolanul afumat și zarzavaturile fierte. Adaugă boiaua de ardei dulce, cimbrul, și drege apoi cu sare și piper.

Pisează legumele fierte și toarnă-le înapoi în oală, amestecând pentru a nu forma cocoloașe.

Servește preparatul cu salată de ceapă roșie sau murături.

Poftă bună!

Ingrediente

• 2 cepe;
• 2 morcovi;
• ½ căpățână țelină;
• 1 rădăcină pătrunjel;
• 1 ardei gras;
• 2 lingurițe boia de ardei dulce;
• 1 linguriță cimbru pisat;
• 1 ciolan afumat Elit (circa 1,5 kg);
• 5 l apă.

Produse Folosite

Ciolan afumat ELIT

Ciolanul Afumat Elit este un produs excepțional pentru bucătăria tradițională românească și nu numai. Afumat cu atenție pentru a-i oferi aroma savuroasă ca pe...
Mai multe rețete

Folosind Produse Elit

Piept de porc la cuptor

• piept de porc;
• usturoi pisat;
• 1 morcov;
• 200 ml vin alb sec;
• sare;
• cimbru uscat;
• 1 ceapă;
• piper;
• fulgi de ardei iute;
• 2-3 căței de usturoi.

Coaste de porc la cuptor

• coaste afumate de porc Elit;
• usturoi;
• ulei de măsline;
• sare;
• piper;
• cimbru;
• rozmarin.

Tochitură moldovenească

• 500 g pulpă de porc;
• 300 g cârnați afumați Elit;
• 200 g slăninuță afumată Elit;
• 3 linguri untură Elit (sau ulei);
• 1 pahar vin alb;
• 4-5 căței usturoi;
• 3 linguri pastă de tomate (opțional);
• 200 ml apă (sau supă);
• sare;
• piper;
• cimbru;
• dafin;
• mămăliguță;
• 1 ou, pentru fiecare porție.

Sandviș cu bacon, avocado și sos...

Pentru sosul de usturoi:

• 4 căței usturoi;
• 1 iaurt natural;
• câteva fire de pătrunjel;
• zeama de la o lămâie.

Pentru sandviș:

• 2 felii pâine;
• 1 avocado feliat;
• câteva cubulețe de bacon Elit, prăjite în ulei.

Sandviș franțuzesc cu mușchi file

• 1 baghetă franțuzească;
• 2 felii mușchi file Elit;
• 4 felii brânză emmentaler;
• maioneză;
• castraveți murați, tăiați rondele;
• opțional, câteva frunze de salată verde.

Pizza Carnivora cu bacon și pastramă

• 250 g făină;
• 8 felii bacon Elit;
• 150 g pastramă de pui Elit;
• 100 g șuncă York Elit;
• ½ drojdie uscată;
• ½ linguriță de miere;
• 125 ml apă călduță;
• 3 linguri ulei de măsline;
• 100 g pastă de roșii;
• 1 ceapă mică;
• 2 ciuperci;
• 25 g măsline, întregi sau feliate, după preferințe;
• 70 g mozzarella rasă în prealabil;
• sare;
• piper.