Top 10 sfaturi pentru un grătar reușit

Carnea pregătită la grătar este una dintre favoritele românilor – asta nu numai pentru că rezultatul este unul extrem de gustos, ci și pentru că aprinderea unui grătar este o activitate distractivă pentru întreaga familie sau gașca de prieteni. Știi însă cum să pregătești gratarul perfect?

Cu aceste 10 sfaturi, nu vei da greș niciodată!

Aparent, carnea pregătită la grătar este floare la ureche, însă adevărul este că pentru a obține o friptură gustoasă trebuie să folosești anumite tehnici de preparare a grătarului. Altfel, carnea va fi uscată, arsă sau, dimpotrivă, gătită insuficient la mijloc.

Ține cont de sfaturile de mai jos și nu vei mai da niciodată greș când vei pregăti grătarul!

1. Folosește un grătar pe lemne

Este adevărat că grătarul pe gaz este mult mai ușor de folosit decât cel pe lemne, însă nici gustul acestuia nu este pe măsură. Fumul emanat de lemne oferă preparatelor la grătar o aromă aparte, care nu poate fi obținută la un grătar electric sau pe gaz.

2. Aprinde grătarul din timp

Va dura cel puțin jumătate de oră de când faci focul în grătar până când grill-ul va atinge temperatura perfectă pentru gătirea cărnii. De aceea trebuie să aprinzi focul din timp, astfel încât graba să nu te determine să pui carnea pe grătar înainte ca acesta să fie bine încins.

3. Așază carnea și celelalte preparate după ce flăcările se sting

O altă greșeală pe care mulți o fac este aceea de a așeza bucățile de carne înainte ca flăcările să se stingă. Într-o asemenea situație, carnea se va arde la exterior, dar nu va fi pătrunsă la interior. În schimb, dacă focul este mocnit, fripturile vor fi bine pătrunse și se vor găti uniform.

Dacă ai un termometru digital, poți verifica temperatura din interiorul fripturilor pentru a afla când sunt perfect gătite – în cazul porcului, temperatura internă ar trebui să fie de 65elsius, iar pentru carnea de pui temperatura optimă este de 70elsius.

4. Asezonează în prealabil orice preparat gătit pe grătar

Nu te aștepta ca preparatele gătite la grill să fie gustoase fără să le asezonezi cu sare, piper, usturoi, coriandru sau alte ierburi aromatice. Carnea o poți pune chiar într-o marinadă făcută dintr-un ingredient acid cum este zeama de lămâie sau oțetul și condimente la alegere. Dacă lași la frigider carnea în marinadă măcar o oră, gustul acesteia va fi desăvârșit.

5. Adu carnea la temperatura ambientală înainte de a o pune pe grill

Pentru o gătire ca la carte, este recomandat ca temperatura cărnii să nu fie foarte scăzută, ci să fie apropiată de cea ambientală. De aceea trebuie să scoți carnea din frigider cu cel puțin o jumătate de oră înainte de a o găti pe grătar.

6. Rumenește și pâinea pe grătar

Fie că preferi feliile de pâine, fie că alegi chiflele atunci când servești grătarul, ideal ar fi să le rumenești puțin pe grătar chiar înainte de a servi masa. În acest fel, vor completa de minune aromele preparatelor fripte.

7. Unge grill-ul cu puțin ulei

Chiar dacă grătarul este curățat și încins bine, unele preparate se pot lipi – în special carnea mai slabă, cum este cotletul de porc sau pieptul de pui. Poți însă să folosești următorul truc pentru a împiedica lipirea cărnii de grătar: pune puțin ulei pe un șervețel de hârtie și unge apoi grătarul cu acesta.

8. Lasă carnea preparată la grătar să se odihnească

Scoate fripturile de pe grătar pe un platou și acoperă-le cu folie din aluminiu. Lasă-le să se odihnească 10 minute și abia apoi servește-le. În acest fel, te asiguri că sucurile din fripturi sunt distribuite în mod uniform și gustul acestora va fi perfect.

9. Pregătește garnituri & sosuri potrivite

Niciun preparat la grătar nu va fi foarte gustos dacă este servit ca atare. Însă în mod cert va fi apreciat de toată lumea dacă este acompaniat de salate, murături, garnituri precum legumele trase la tigaie ori sosuri precum cel de usturoi sau de muștar.

10. Nu uita să pui pe grătar specialitățile Elit

Este foarte important și să știi să alegi preparatele potrivite pentru o masă pe gustul tuturor. Micii formați de la Elit nu ar trebui să lipsească de pe grătar, dar nici cârnații de grătar gastro Elit.

Acum că ai aflat ponturile pentru un grătar reușit, nu rămâne decât să faci cumpărăturile și să îți chemi prietenii în vizită.

Poftă bună!

Idei practice pentru gătit

Du-ți abilitățile de bucătar la nivel de ELITă, cu sfaturi practice desprinse din articolele noastre. De la începător la chef experimentat, cu siguranță vei găsi aici idei utile, numai bune de încercat.