Top 10 lucruri pe care nu le știai despre… cârnați

Cârnații se numără printre preparatele din carne preferate de români, mai ales în perioada Sărbătorilor de Iarnă. Aceștia sunt făcuți prin umplerea unei membrane (poate fi intestinul unui animal, însă poate fi și un substitut sintetic) cu carne tocată și mirodenii.
Cu toate că sunt extrem de populari în România, ba chiar în unele gospodării se prepară încă în casă, sunt unele lucruri pe care sigur nu le știi despre cârnați.

1. Cel mai lung cârnat din lume a fost preparat în 2014 la Ploiești
Pe data de 1 decembrie 2014, cu ocazia Zilei Naționale a României, la Ploiești a fost preparat cel mai lung cârnat din lume, a cărui lungime a atins exact 62,75 km. Acesta a și intrat în Cartea Recordurilor, depășindu-l pe britanicul J.J. Tranfield, care deținea recordul cu un cârnat de 59,14 km.

2. Sumerienii au fost primii care au făcut cârnați
Potrivit descoperirilor făcute, sumerienii au fost primii care au preparat cârnați, în urmă cu mai bine de 5,000 de ani.

3. Consumul de cârnați a fost considerat ilegal
În anul 320 î.Hr., împăratul roman Constantinus I și Biserica Catolică au interzis consumul de cârnați, acesta fiind considerat un păcat. S-a ajuns aici întrucât cârnații erau asociați cu festivalurile păgâne. Romanii nu s-au lăsat însă intimidați de autorități, ci au început să îi comercializeze pe piața neagră.

4. Producția unui anumit tip de cârnați a fost interzisă și în secolul al X-lea
Producția de sângerete (n.r. cârnați umpluți cu sânge) a fost interzisă de către Leon al VI-lea Filozoful în timpul Imperiului Bizantin din cauza unor multiple cazuri de toxiinfecție alimentară.

5. Germania deține recordul la rețete de cârnați
Nemții sunt mari iubitori de cârnați, pe care îi regăsim în toate restaurantele din Germania sub denumirea de “wurst”. Aceștia au peste 1,000 de rețete diferite de cârnați, cu fel de fel de combinații de ingrediente.

6. În Odiseea lui Homer se face referire la cârnați
Celebrul poet de origine grecească a scris în epopeea Odiseea despre sângerete –un tip de cârnat făcut cu sânge închegat.
De asemenea, și filozoful Epicarmus a scris o comedie intitulată “Cârnatul”, în care prezenta povestea unui vânzător de cârnați care a fost ales într-o funcție de conducere.

7. Există proverbe și zicale care fac referire la cârnat
“Cușca unui câine nu este locul potrivit pentru a ține cârnații.” – zicală daneză
“Pentru a ne putea păstra respectul față de cârnați și legi, nu trebuie să ne uităm când sunt făcute.” – Otto von Bismark, cancelar al Germaniei
“Mai bine un cârnat în mână, decât un jambon la măcelar.” – proverb polonez

8. Pe vremuri, cârnații erau lăsați în soare, să fermenteze
În Asia și mai apoi în zonele mediteraneene, pe vremuri, cârnații erau lăsați în soare, să fermenteze pentru a produce acid lactic, care avea rolul de a încetini multiplicarea bacteriană.

9. Afumarea cârnaților se făcea în sobă
Acum sunt nenumărate metode de afumare a cârnaților, însă, pe vremuri, oamenii aveau o tehnică pe cât de simplă, pe atât de eficientă. Ei agățau cârnații în partea de sus a sobei, astfel încât fumul care ieșea către horn afuma cu succes preparatele din carne.

10. Caloriile pe care le are un cârnat pot fi arse într-o oră de mers pe jos
Dacă ții la silueta ta însă poftești la cârnați, nu trebuie să te abții, ci să faci tot posibilul pentru a arde rapid caloriile consumate. Așadar, pentru o porție de 68 de grame de cârnat va trebui să faci o plimbare de o oră, în ritm alert, să alergi 20 de minute sau să pedalezi la bicicletă 29 de minute.

Dacă aceste informații te-au făcut să poftești la cârnați, ar fi păcat să nu încerci cârnații de la Elit – începând de la cârnați cabanos ori trandafir și până la cârnați de casă ori afumați, avem preparate din carne pentru toate gusturile.

Curiozități din lumea culinară

Crezi că știi totul despre mezelurile preferate? Dar despre istoria și arta gătitului? Te provocăm la o lectură suplimentară, pentru a afla secrete gastronomice de-a dreptul uimitoare.