Cu toții știm că mâncarea gătită acasă este mult mai sănătoasă decât cea pe care o mâncăm în oraș, la restaurante ori mai ales la fast-food-uri. Însă ceea ce puțini dintre noi știu este că gătitul este benefic și pentru minte, nu numai pentru stomac.
Iată 10 efecte benefice pe care gătitul le are asupra creierului tău:
Este un exercițiu care antrenează creierul
Toate funcțiile cognitive sunt stimulate înainte și în timpul gătitului. Citești rețete, încerci să le înțelegi, îți imaginezi cum va decurge procesul, apoi faci lista de cumpărături și pregătești ingredientele necesare. Te străduiești să îți amintești informații necesare pe parcursul gătitului și, dacă nu reușești, recitești rețeta până când o înveți.
Așadar, când gătești îți antrenezi creierul. Lobul prefrontal al creierului, răspunzător pentru concentrare, este în mod deosebit solicitat când gătim.
Îți stimulează creativitatea, iar asta îți oferă o stare de bine
Atunci când gătești preparate ușoare, ale căror rețete le știi bine, apare tentația de a improviza și de a pune creativitatea la treabă. Iar pe măsură ce creativitatea își face simțită prezența, și starea de bine apare ca o consecință.
Te ajută să trăiești în prezent
La fel ca meditația, rugăciunea sau alte tehnici de mindfulness, și gătitul te ajută să rămâi ancorat în momentul prezent. Concentrându-te asupra lucrurilor pe care le ai de făcut în timp ce gătești, reușești să te detașezi de griji, stres sau alte stări neplăcute.
Așadar, dacă îți faci un obicei din a găti în mod regulat, îți poate fi mai ușor să combați stresul, stările depresive sau anxietatea.
Îți oferă satisfacția lucrului făcut de tine
Gătitul este una dintre activitățile care îți oferă răsplată imediată pentru eforturile depuse. Concret, dacă petreci 2 ore gătind un preparat complex, la final, satisfacția pe care o vei avea savurând roadele muncii tale, va merita efortul.
Îți cultivă altruismul
Un alt aspect benefic al gătitului constă în faptul că ne întărește legătura cu cei dragi. Gătitul altruistic întărește conexiunea pe care o avem cu persoanele pentru care gătim. Feedback-ul pozitiv pe care îl primim în urma degustării preparatelor gătite stimulează eliberarea de hormoni ai fericirii, însă totodată crește și stima de sine.
Te ajută să te relaxezi
Gătitul este extrem de relaxant, iar asta pentru că include o mulțime de activități ritmice repetitive, cum ar fi tocatul sau amestecatul. Iar aceste activități detensionează atât corpul, cât și mintea.
Te ajută să fii mai organizat
Pe măsură ce începi să gătești mai des, fără să îți propui sau să îți dai seama, vei deveni o persoană tot mai organizată. Asta pentru că vei începe să îți planifici mesele, astfel încât să îți faci cumpărăturile necesare din timp. Cu cât faci asta mai des, cu atât mai organizat va fi programul tău.
Te face mai fericit
Gătitul poate fi considerat o activitate terapeutică. Asta pentru că atunci când gătești, toate simțurile îți sunt stimulate, iar creierul secretă endorfine ca o consecință a acestei stimulări.
Folosești mai multe ingrediente sănătoase
Când îți pregătești singur mâncarea folosești întotdeauna ingrediente mai sănătoase decât cele care se regăsesc în preparatele pe care le comanzi la restaurant. Iar creierul tău va avea numai de câștigat pentru că în mod cert va primi mai mulți nutrienți de care are nevoie, printre care acizi grași Omega 3 sau vitamine.
Gătitul te ajută să descoperi tainele multitasking-ului
Știm cât de mult se pune accentul pe multitasking în zilele noastre, însă nu cu toții avem abilitatea de a face mai multe lucruri în același timp, fără să o dăm în bară. Vestea bună este însă că gătitul este una dintre activitățile care necesită multitasking. Așadar, fără să îți dai seama, poți deveni expertă la acest capitol făcându-ți un obicei din gătit.
Gătitul are o mulțime de avantaje de care ar fi păcat să nu profiți. Chiar dacă nu ai foarte multă îndemânare în bucătărie, amintește-ți că nimeni nu s-a născut învățat și nu renunța. Cu perseverență vei învăța să gătești, iar mintea și corpul tău vor avea numai de câștigat. Bineînțeles, și bugetul tău, dar și oamenii dragi îți vor fi recunoscători în aceeași măsură.
Crezi că știi totul despre mezelurile preferate? Dar despre istoria și arta gătitului? Te provocăm la o lectură suplimentară, pentru a afla secrete gastronomice de-a dreptul uimitoare.