Ești pasionat de gătit și bucătăria este locul tău preferat din casă? Cu aceste 10 sfaturi de bază vei reuși să îți îmbunătățești abilitățile de bucătar!
Talentul nu este întotdeauna suficient pentru a excela într-un anumit domeniu, însă dacă pe lângă talent ai și tehnicile potrivite, sunt șanse mari să fii printre cei mai buni
Cuțitele trebuie să fie extrem de bine ascuțite
Dacă ești pasionat de gătit, investește în 1-2 cuțite de calitate și asigură-te că acestea sunt în permanență bine ascuțite. Cu cât lama cuțitului este mai mare, cu atât mai ușor va fi acesta de mânuit, așa că nu te speria de dimensiunile mari.
Pune sub tocător un prosop umed
Și dacă tot suntem la capitolul tocat, este bine să știi acest truc: întinde un prosop de bucătărie umed sub tocătorul pe care tai legumele sau carnea, astfel încât acesta să nu alunece deloc. Cu cât tocătorul va fi mai stabil, cu atât mișcările tale vor fi mai precise.
Folosește întotdeauna ingrediente de calitate
Calitatea ingredientelor poate face diferența dintre un preparat mediocru și unul de-a dreptul strălucit. Când vine vorba despre specialități din carne ori brânzeturi, ar fi bine să nu faci rabat de la calitate.
Nu aglomera niciodată tigaia când sotezi unele ingredient
Fie că sotezi legume sau carne, este esențial să nu îngrămădești niciodată prea multe ingrediente într-o tigaie. Dacă este o cantitate prea mare de ingrediente, temperatura acestora va scădea iar astfel se va crea abur în exces, ceea ce înseamnă că ingredientele sotate nu se vor rumeni frumos.
De asemenea, usucă foarte bine prin ștergere cu șervețele de hârtie orice aliment înainte de sotare, altfel apa în exces va sabota procesul de rumenire și vei obține, mai degrabă, un preparat înăbușit, nu unul sotat.
Nu servi carnea imediat ce o gătești
Carnea gătită la cuptor ar trebui lăsată să se odihenască preț de câteva minute înainte de servire, astfel încât sucurile din interior să se redistribuie în mod uniform. În caz contrar, vei constata că friptura este prea uscată, chiar dacă nu ai gătit-o în exces.
La orice carne sau legumă gătită, adaugă întotdeauna un ingredient acid la final
Pentru a pune în valoare gustul legumelor și cărnurilor, este recomandat ca în ultimele minute de gătire să adaugi un strop de aciditate – poți folosi oțet sau suc de citrice. Vei observa diferența.
Asezonează de-a lungul întregului proces de gătire, nu doar la final
Adesea rețetele ne îndeamnă să asezonăm cu sare și piper la final, însă cei mai mari bucătari știu că ideal este să asezonăm pe tot parcursul gătirii, astfel încât ingredientele să își tragă toate aromele pe care le au la dispoziție. Bineînțeles, la final poți completa cu anumite condimente, dacă simți nevoia.
Corectează sosul de roșii cu bicarbonat de sodiu în loc de zahăr
Știi deja că sucurile de roșii au o aciditate aparte, care poate fi corectată cu puțin zahăr pentru echilibrarea gustului. Știai însă că poți folosi, de asemenea, bicarbonat de sodiu dacă vrei să eviți zahărul? Nu este nevoie de mai mult de ½ linguriță de bicarbonat la o oală de mâncare cu suc de roșii.
Prăjește toate semințele și nucile folosite la gătit
Fie că folosești semințe sau nuci la prepararea felurilor principale, fie că le folosești la desert, un lucru e cert: întotdeauna acestea trebuie trase la tigaie puțin pentru a fi mai aromate. Nu este necesar să adaugi ulei în tigaie, ci doar să le rumenești pe foc mare, fără să adaugi nimic.
Scoate întotdeauna prăjiturile și produsele de patiserie mai devreme din cuptor
Dacă rețeta îți sugerează să lași fursecurile la cuptor 50 de minute, ar fi bine să le verifici după 35-40 de minute. Sunt șanse mari să fie deja gata iar dacă le lași mai mult se vor usca. Întotdeauna timpul de coacere diferă de la un cuptorul la altul, deci nu trebuie să iei de bună estimarea de timp făcută în cartea de bucate.
Acum că ai aflat aceste sfaturi de bază pentru gătit, în mod cert vei deveni mai bun pe zi ce trece în bucătărie. Nu uita, ingredientele de calitate fac diferența așa că produsele Elit nu ar trebui să îți lipsească din coșul de cumpărături.
Du-ți abilitățile de bucătar la nivel de ELITă, cu sfaturi practice desprinse din articolele noastre. De la începător la chef experimentat, cu siguranță vei găsi aici idei utile, numai bune de încercat.