Poftim la o mâncare tradițională românească, ce ne încântă în orice anotimp.
Mod de preparare:
Pune fasolea în apă rece cu o seară înainte de a o găti. A doua zi, opărește-o de 2-3 ori și scurge apa, după care pune-o la fiert împreună cu ciolanul afumat, în apă rece. Ia spuma care se formează pe deasupra de câte ori este nevoie.
Încearcă fasolea. Prinde câteva boabe în lingură și suflă ușor înspre acestea. Dacă se cojesc, adaugă zarzavaturile întregi și lasă totul la fiert până când carnea de pe ciolan se decojește, iar fasolea începe să se sfărâme.
Scoate osul de pe ciolanul afumat și zarzavaturile fierte. Adaugă boiaua de ardei dulce, cimbrul, și drege apoi cu sare și piper.
Pisează legumele fierte și toarnă-le înapoi în oală, amestecând pentru a nu forma cocoloașe.
Servește preparatul cu salată de ceapă roșie sau murături.
Poftă bună!