Meniu cu delicii țărănești

Masa în familie, alături de cei dragi, nu a fost niciodată mai ușor de pregătit

Ai rudele în vizită și nu știi cu ce să le surprinzi din punct de vedere culinar? Încearcă un meniu cu delicii țărănești, care va fi pe placul tuturor, de la cel mai mic, la cel mai mare! Mai mult decât atât, este ușor de preparat și foarte rapid.

Platou aperitiv pentru 6 persoane

Începe cu un aperitiv diversificat, care să îmbine mai multe arome. Taie 10 felii de șuncă de casă Veri, 10 felii mai groase de șunculiță țărănească Elit, dar și 10 de salam rustic Elit. Așază feliile pe un platou, în formă de evantai. Înfige în ele scobitori. În mijlocul platoului, pune o mână de măsline negre, fără sâmburi, dar și o ceapă roșie tăiată în 4.

Servește alături de platou și un coș plin cu pâine țărănească, tăiată felii groase.

Cârnați prăjiți, cu mămăliguță și murături
Pentru felul principal, poți pregăti cârnați rumeniți bine în tigaie, dar și o mămăligă gustoasă din mălai de țară. Pentru ca gustul să fie desăvârsit, ar fi păcat să nu scoți și niște murături din beci… sau din frigider, după caz.

Ingrediente pentru 4-6 porții:
– 6 cârnați de casă Plin de carne;
– 6 căni apă;
– 1 lingură sare;
– 1 ½ cană mălai;
– murături.

Mod de preparare:
Înțeapă cârnații din loc în loc cu o scobitoare. Pune o tigaie antiaderentă pe foc mediu, iar după ce se încinge așază cârnații în ea. Toarnă 2 degete de apă în tigaie și lasă să fiarbă. După 10 minute, poți întoarce cârnații pe partea cealaltă. Imediat ce apa se evaporă complet, cârnații vor începe să sfârâie în tigaie și vor căpăta o crustă maronie plăcută – din acest moment, mai e nevoie de cel mult 5 minute pentru ca aceștia să fie gata. Scoate-i pe o farfurie acoperită cu șervețele de hârtie, care absorb toată grăsimea.

Pentru a prepara mămăliga, pune apa cu lingura de sare la fiert. Când apa începe să clocotească, adaugă treptat mălaiul, asigurându-te că amesteci cu o lingură de lemn sau cu un tel, în mod constant. Dacă textura mămăligii este prea moale, poți completa cu mălai. Lasă apoi mămăliga să fiarbă, după care oprește focul și răstoarn-o pe o farfurie întinsă.

Taie murăturile felii și pune-le într-un castron, după care acoperă-le cu 4-5 cuburi de gheață.

Servește preparatul imediat după ce îl gătești, cât este încă fierbinte.

Tochitură Elit, cu mămăligă și salată de varză murată

Cârnații nu sunt pe gustul tuturor, așa că este bine să ai și o variantă de rezervă – tochitura, de pildă, poate fi o alternativă. Se pregătește numaidecât dacă folosești tochitura Elit, iar gustul este pe măsura aspectului.

Ingrediente pentru 4-6 porții:
– 500 g tochitură Elit;
– 1 lingură untură Elit;
– 1 linguriță cimbru;
– ½ linguriță + 1 lingură de sare;
– 6 căni apă;
– 2 căni mălai;
– 500 g varză murată;
– 1 lingură ulei;
– piper, după gust.

Mod de preparare:
Începe cu prepararea tochiturii. Pune o tigaie pe foc mediu, apoi topește în ea lingura de untură. După ce aceasta se topește, adaugă tochitura Elit în tigaie și acoperă cu un capac. După 15 minute, timp în care vei mai întoarce când și când carnea de pe o parte pe alta, poți asezona cu ½ linguriță de sare, cimbru și cu usturoiul tăiat felii. Mai lasă câteva minute, verifică dacă este pătrunsă carnea de porc și oprește focul.

Pentru a prepara mămăliga, folosește tehnica de mai sus, de la rețeta de cârnați cu mămăligă.

Iar salata de varză murată o vei prepara astfel: curăță verzele de miez, apoi spală-le bine sub jetul de apă rece. Dacă este prea sărată varza folosită, o poți lăsa o oră într-un vas plin cu apă rece. După ce lași varza la scurs, o vei tăia fâșii subțiri.
Pune varza tocată într-un bol încăpător, adaugă piper după gust și lingura de ulei, apoi folosește-ți mâinile pentru a o “frământa” bine.

Servește tochitura caldă, pe pat de mămăligă vârtoasă și alături de salata de varză murată. Un pahar de vin roșu de țară va completa de minune acest preparat.

Poftă bună!

Meniuri de Familie

O zi fericită din viața oricărei familii e atunci când toți membrii se adună la masă, gata să guste din bunătățile zilei. Pentru meniuri de ELITă, inspiră-te din rețetele noastre bazate pe principiile unei alimentații echilibrate, cu reîntoarcere la valorile autentice românești.