Meniu pentru zile festive
Îți venim în ajutor cu o sugestie de meniu potrivit, pe care îl poți prepa...
Bucură-ți familia cu un meniu 100% englezesc, de la prima masă a zilei până la cină.
Un mic dejun englezesc este extrem de sățios și îți va ține de foame până la orele prânzului, așa că nu vei mai simți nevoia de gustări între mese.
Mic dejun englezesc
Ingrediente pentru 1 porție:
– 2 cârnați de porc afumați Elit;
– 2 linguri unt;
– 2 felii bacon vid Elit;
– 110 g ciuperci;
– 220 g iahnie de fasole, la conservă;
– 1 ou mare;
– 2 felii pâine neagră;
– sare și piper, după gust;
– pătrunjel tocat fin.
Mod de preparare:
Preîncălzește cuptorul la 220 de grade Celsius.
Între timp, încinge o tigaie pe foc mediu și pune în ea cârnații de porc, pe care îi vei găti pe toate părțile timp de 5 minute. Transferă-i apoi într-o tavă și dă-i la cuptor pentru alte 10 minute. Oprește cuptorul, însă nu scoate tava cu cârnați.
În aceeași tigaie în care ai rumenit cârnații, topește o lingură de unt și sotează în ea ciupercile feliate. Dă focul mare și așteaptă să se evapore mare parte din lichidul lăsat de ciuperci, apoi adaugă baconul. Când ciupercile sunt gătite și baconul a devenit crocant, pune-le într-un vas pentru cuptor și lasă-le acolo, împreună cu cârnații, pentru a nu se răci.
Într-o tigaie mică, încălzește boabele de fasole din conservă, amestecând ocazional. La final, prăjește oul cu grijă, astfel încât să nu spargi gălbenușul.
Feliile de pâine le prăjești, apoi le ungi cu untul rămas.
Așază, pe o farfurie încăpătoare, cârnații, baconul, fasolea, ciupercile, oul ochi, precum și pâinea prăjită, asezonează cu sare, piper și pătrunjel după gust și servește imediat.
Prânz: plăcinta ciobanului
La origini, plăcinta ciobanului se făcea cu carne tocată de miel sau chiar de berbecuț, însă în zilele noastre este mai degrabă populară varianta cu carne tocată de vită sau chiar de porc.
Ingrediente pentru 4 porții:
– 1 kg cartofi, curățați de coajă și tăiați în 4;
– 8 linguri unt;
– 1 ceapă medie, mărunțită;
– 1-2 căni legume (morcov tocat, mazăre, porumb);
– 750 g carne tocată Plin de Carne;
– ½ cană supă de legume;
– 1 linguriță sos Worcestershire;
– sare și piper, după gust.
Mod de preparare:
Fierbe cartofii într-o oală plină cu apă cu sare. După 20 de minute, aceștia ar trebui să fie moi și poți opri focul.
Între timp, încinge 4 linguri de unt într-o tigaie antiaderentă și sotează ceapa tocată fin, dar și morcovul, preț de 6-10 minute. Spre final, completează și cu boabele de mazăre și porumb. După ce legumele sunt gătite, poți adăuga carnea tocată, dar și sosul Worcestershire și supa. Asezonează cu sare și piper. Oprește focul atunci când carnea este pătrunsă bine și deci, este gătită.
Când cartofii sunt fierți, îi poți pasa cu cele 4 linguri de unt rămase. Asezonează cu sare și piper piureul obținut.
Ia o tavă sau un vas yena și asamblează plăcinta ciobanului. În acest timp, preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Întinde carnea tocată cu legume într-un strat uniform în tavă, apoi acoperă cu un strat de piure. Introdu plăcinta în cuptorul deja încins și gătește timp de 30 de minute – când este gata, se va rumeni frumos la suprafață. Servește-o caldă sau rece, în compania celor dragi.
Cina: Cârnăciori cu piure de cartofi și sos de ceapă (gravy)
Englezii se dau în vânt după cârnăciorii serviți pe pat de piure și acoperiți cu sos gravy fierbinte. Acest preparat este ideal pentru zilele geroase de iarnă, în care ai nevoie de o masă caldă și foarte consistentă.
Ingrediente pentru 4 porții:
– 8 cârnați Virșli Plin de Carne;
– 1 kg cartofi, pentru piure;
– ½ linguriță sare;
– 4 linguri unt;
– 1 cană lapte fierbinte;
– sos gravy.
Ingrediente sos gravy de ceapă:
– 50 g unt;
– 2 cepe mari, tocate fin;
– 2 lingurițe zahăr;
– ½ cană vin roșu;
– 2 crenguțe cimbru;
– 1 crenguță salvie;
– 2 căni supă de vită;
– 1 linguriță sos Worcestershire;
– 1 linguriță sare;
– ½ linguriță muștar;
– ¼ linguriță piper;
– 1 lingură oțet balsamic;
– 1 lingură amidon de porumb, dizolvat într-o lingură de apă;
– 2 linguri unt fără sare, foarte rece.
Mod de preparare:
Începe prin a prepara sosul gravy. Topește untul într-o tigaie antiaderentă, pe foc mediu. Sotează ceapa împreună cu zahărul timp de aproximativ o jumătate de oră – la final, ceapa ar trebui să fie caramelizată. Adaugă apoi vinul roșu și ierburile aromatice și, după ce începe să clocotească, mai lasă la fiert 10 minute, apoi completează cu supa de vită, muștarul, sarea, piperul, precum și cu sosul Worcestershire. După ce începe să clocotească, acoperă cu un capac și dă-i voie să fiarbă la foc mic încă 20 de minute. Acum este momentul să înlături ierburile aromatice, dar și să adaugi oțetul și amidonul de porumb, amestecând viguros. La final, încorporează untul rece, gustă și completează cu sare și piper, după bunul plac.
Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius și pune în același timp o oală cu apă și sare la fiert, pentru cartofi. Curăță și mărunțește cartofii, apoi pune-i la fiert vreme de 20 de minute. Scurge cartofii și pasează-i. Încorporează treptat în piure, untul topit, dar și laptele cald, până când obții o textură pufoasă și cremoasă. Adaugă sare și piper.
Așază cârnații într-o tavă și dă-i la cuptor pentru 10-15 minute, asigurându-te că în acest timp îi întorci pe toate părțile.
Servește cârnații pe pat de piure de cartofi și acoperiți cu sos gravy de ceapă.
Poftă bună!
O zi fericită din viața oricărei familii e atunci când toți membrii se adună la masă, gata să guste din bunătățile zilei. Pentru meniuri de ELITă, inspiră-te din rețetele noastre bazate pe principiile unei alimentații echilibrate, cu reîntoarcere la valorile autentice românești.
Îți venim în ajutor cu o sugestie de meniu potrivit, pe care îl poți prepa...
Un mic dejun englezesc este extrem de sățios și îți va ține de foame până la ...
Ai rudele în vizită și nu știi cu ce să le surprinzi din punct de vedere cul...